L’spin-off de l'IRB Barcelona Ona Therapeutics va arrencar de la mà de Sabadell Asabys

Compromesos amb la Innovació

Ona Therapeutics, la nova spin-off de l'IRB Barcelona, va anunciar el tancament d'una ronda de finançament llavor d'1,5 milions d'euros aportats íntegrament per Sabadell Asabys, vehicle gestionat per Asabys Partners dedicat a la inversió en innovació en salut. Amb aquesta injecció de capital, la start-up va iniciar la seva activitat per al desenvolupament d'un nou medicament pel tractament del càncer metastàtic.

La companyia va ser creada per quatre socis: l'IRB Barcelona, ICREA i els investigadors Salvador Aznar-Benitah i Valerie Vanhooren. El finançament aportat per Sabadell Asabys se sumarà a altres recursos en negociació amb fons locals i internacionals fins, tancar un finançament per a la Ronda A de 30 milions d'euros, també amb la participació de Sabadell Asabys. 

El nou medicament que es desenvolupa part dels resultats inicials, publicats el gener de 2017 a Natureper Aznar Benitah, que demostren que el bloqueig de les rutes que permeten el metabolisme dels greixos en models animals de càncer inhibeix les cèl·lules formadores de metàstasi i, en conseqüència, prevé la formació de metàstasi i és potencialment capaç d'eliminar les ja existents. Aquests resultats van ser publicats pel Dr. Aznar-Benitah a la revista Nature el 2017 en models de càncer oral, melanoma i de mama, i posteriorment han estat replicats en diversos tipus tumorals com càncer d'ovari, gàstric, de bufeta i de pròstata, entre d'altres.

Aquest projecte d'investigació va ser possible gràcies a ajudes de la Fundació La Marató de TV3 en la seva edició del 2012, la Worldwide Cancer Resarch del Regne Unit i fons del Banco Santander, a través de Santander Universidades i amb el suport de la Fundación Botín per promoure la transferència tecnològica. El laboratori de l'IRB Barcelona, liderat per Salvador Aznar-Benitah, va comptar també amb fons del Consell Europeu de Recerca (ERC), el Ministeri de Ciència i Innovació, a través de Fons Feder, i la Generalitat de Catalunya.

El Dr. Aznar-Benitah va comentar: "La metàstasi és la principal causa de mort en pacients amb càncer i fins aquest moment ha estat molt complicat trobar formes d'atacar a les cèl·lules metastàsiques. La nostra investigació ens va permetre identificar i purificar les cèl·lules que generen les metàstasis en diversos tipus de tumors i veure que la seva activitat és totalment dependent del consum de certs greixos. Això ens ha permès desenvolupar de forma preclínica estratègies terapèutiques amb les quals hem observat un efecte anti-metastàtic molt prometedor. L'objectiu amb Ona Therapeutics és portar aquests resultats de la clínica a pacients amb càncer metastàtic".

La Dra. Valerie Vanhooren aporta al projecte la seva experiència prèvia en el desenvolupament d'anticossos monoclonals, així com la gestió de projectes d'investigació en fases primerenques del desenvolupament. "Volem traduir els resultats obtinguts en models animals en un medicament biològic que sigui eficaç en el tractament d'un ampli rang de càncers. Aporto a Ona Therapeutics la meva experiència prèvia en companyies biotech, on he liderat el desenvolupament de biològics en oncologia", va afirmar Vanhooren, directora general d'Ona Therapeutics.

Clara Campàs, sòcia fundadora d'Asabys Partners: "La nostra participació a Ona Therapeutics respon a l'estratègia de Sabadell Asabys d'invertir en etapes primerenques en el desenvolupament de nous medicaments i treballar amb els fundadors per construir el pla de treball i el finançament de la companyia. La clau de la nostra decisió és la qualitat científica de les dades i l'abordatge d'una necessitat no coberta. "

Finalment, Raúl Rodríguez, director de Sabadell Venture Capital, va explicar: "La implicació en l'àrea d'inversions en el sector salut de Banc Sabadell la dirigimmitjançant Sabadell Asabys, el que ens permet donar suport a companyies disruptives com Ona Therapeutics. La companyia està en una fase inicial en el desenvolupament d'un medicament per atacar el càncer metastàtic, fet que suposa un llarg període de desenvolupament, de manera que des de Banc Sabadell posem el nostre petit granet de sorraamb el suport en aquesta fase inicial. "

 

Sobre Ona Therapeutics

Ona Therapeutics és una companyia de recent creació, spin-off de l'IRB Barcelona i ICREA, i fundada pels doctors Salvador Aznar i Valerie Vanhooren. Amb seu al Parc Científic de Barcelona, Ona Therapeutics desenvolupa un nou medicament dirigit a bloquejar les cèl·lules formadores de metàstasi. Aquest abordatge terapèutic podria prevenir la formació de metàstasi i eliminar les existents, potencialment en qualsevol mena de càncer.

 

Gràcies!

Volem agrair a totes les persones i organitzacions que han contribuït a fer possible el nostre propòsit: aportar avenços biomèdics a la societat i així, millorar la qualitat de vida de les persones.

donar

subscriu-te

Foto de fons: Cèl·lules mare de càncer de pell per estudiar processos biològics relacionats amb diferents tipus de càncer i metàstasi. Lorenzo Rinaldi, Alumni.