L'IRB Barcelona posa en marxa una col·laboració científica amb Galapagos per identificar i validar dianes de fàrmacs senolítics en inflamació i fibrosi

L'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i l'empresa biotecnològica europea Galapagos NV, amb seu a Bèlgica, han establert una col·laboració científica per identificar i validar una sèrie de dianes de fàrmacs senolítics amb potencial per ser emprats en la reparació de teixits de múltiples òrgans. La col·laboració es basa en els resultats d'una anàlisi a gran escala dels gens que potencialment exerceixen alguna funció en la fibrosi, la inflamació i el procés d'envelliment.

Els resultats d'una anàlisi inicial, duta a terme pel laboratori de Plasticitat Cel·lular i Malaltia de l'IRB Barcelona, van mostrar que aquests gens poden participar en la senescència, una característica distintiva de l'envelliment i de les nombroses malalties degeneratives.

La col·laboració se centrarà en la identificació i validació addicional dels candidats més interessants en funció de la seva classificació funcional, mecanisme d'acció i característiques farmacològiques. Un cop s'obtinguin els resultats d'investigació definits, Galapagos té l'opció de patentar les dianes terapèutiques per al descobriment, desenvolupament i comercialització de fàrmacs addicionals.

A propòsit d'aquesta col·laboració, el Dr. Manuel Serrano afirma que: "Convertir el treball realitzat pel laboratori en avenços pràctics que puguin beneficiar la societat és la nostra raó de ser. Galapagos és una empresa líder en biotecnologia que està especialitzada en el descobriment de fàrmacs i en el desenvolupament de petites molècules en els camps de la inflamació i la fibrosi, i estem encantats d'haver-hi establert aquesta col·laboració per promoure les nostres investigacions".

Aquesta col·laboració amb la indústria biotecnològica és estratègica per a l'IRB Barcelona i aporta un gran valor al contribuir a desenvolupar els descobriments de laboratori per convertir-los en potencials teràpies. El conveni entre l'IRB Barcelona i Galapagos té una durada inicial d'un any (prorrogable) i inclou les futures condicions de col·laboració i explotació dels resultats.

El laboratori de Plasticitat Cel·lular i Malaltia, liderat per l'investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) Dr. Manuel Serrano, ha rebut el suport estratègic de la Fundació "la Caixa" durant 5 anys. Els fons atorgats per la Fundació “la Caixa” en el marc del Programa CaixaResearch han contribuït als resultats que fonamenten aquesta col·laboració. La Dra. Marta Kovatcheva, investigadora postdoctoral que lidera aquest projecte, compta amb un ajut de la Asociación Española Contra el Cáncer (AECC).

 

Gràcies!

Volem donar les gràcies a totes les persones que van contribuir als nostres èxits el 2021.
La metàstasi continua sent responsable del 90% de les morts
relacionades amb el càncer i el nostre compromís per acabar-hi és més fort que mai.

dona

subscriu-te