El laboratori de Càncer Colorectal del Dr. Eduard Batlle contribuirà en el consorci internacional PERSIST-SEQ per combatre la resistència als tractaments antitumorals.

Scientific projects

El laboratori de Càncer Colorectal de l'IRB Barcelona aportarà la seva experiència i models de recerca en càncer de còlon (entre ells, organoides), per estudiar l'heterogeneïtat cel·lular que està present en els tumors i identificar les poblacions i mecanismes que confereixen resistència a les teràpies.

El consorci és una col·laboració internacional públic-privada que compta amb centres de recerca de referència en oncologia i empreses farmacèutiques punteres com Bayer o AstraZeneca.

El càncer provoca 9,6 milions de morts cada any. La majoria d'aquestes morts succeeix perquè els tractaments administrats no eliminen totes les cèl·lules tumorals del pacient. Les cèl·lules canceroses que persisteixen eventualment regeneren el tumor i, per tant, condueixen a la recaiguda en la malaltia. Encara que l'aparició de resistències a medicaments oncològics s'ha estudiat àmpliament en les últimes dècades, encara no se’n coneixen en detall els mecanismes subjacents, ni com varien en els diferents tipus de tumor o davant de les diferents teràpies.

El laboratori de Càncer Colorectal de l'IRB Barcelona, liderat per l'investigador ICREA Dr. Eduard Batlle, cap de grup al CIBER de Càncer (CIBERONC), forma part del consorci internacional PERSIST-SEQ, una iniciativa publicoprivada que té per objectiu entendre i combatre la resistència del càncer als tractaments antitumorals. Persist-SEQ, que es va llançar a principis de setembre, és un projecte europeu dissenyat per fomentar col·laboracions actives entre institucions acadèmiques, petites i mitjanes empreses, organismes públics i empreses farmacèutiques.

"Estem molt contents de formar part d'aquest ambiciós projecte internacional que compta amb col·laboradors tan destacats. El consorci utilitzarà tecnologies d'avantguarda per abordar el càncer resistent a la teràpia i, sens dubte, tindrà un impacte en el tractament dels pacients oncològics", explica el Dr. Batlle."Les iniciatives publicoprivades d'aquest tipus són molt interessants i productives, ja que creen sinergies que permeten que els resultats arribin abans a la pràctica clínica".

El projecte està liderat pel Hubrecht Institute i l'empresa Biotech Lygature, ambdues als Països Baixos, i tindrà una durada de 5 anys i un pressupost de 7 milions d'euros.


Tipus cel·lulars i resistència

El treball del laboratori de Càncer Colorectal se centrarà en conèixer en quina mesura la diversitat de cèl·lules tumorals contribueix a la resistència a la teràpia.

"Hem generat models d'última generació de càncer colorectal que recreen la malaltia en els humans. Aquests models permetran desxifrar l'origen de la malaltia residual i la posterior regeneració del tumor. Pot passar que algunes cèl·lules canceroses pre-existents en el tumor no siguin sensibles al tractament o que adquireixin resistència al mateix i continuïn multiplicant-se. Poden existir mecanismes a l'entorn del tumor que protegeixin certes cèl·lules de l'acció dels medicaments o fins i tot que es doni una combinació de totes aquestes opcions. En el marc del consorci Persist -SEQ, utilitzarem tècniques de seqüenciació de cèl·lules individuals per investigar aquests aspectes per tal de desenvolupar noves estratègies que permetin abordar la resistència a les teràpies actuals", explica el Dr. Batlle.


PERSIST-SEQ rep finançament de la iniciativa publicoprivada "Innovative Medicines Initiative", que compta amb el suport del programa Horizon 2020 de la Unió Europea i la Federació Europea d'Associacions i Indústries Farmacèutiques (EFPIA).

Els socis que formen part d'aquest projecte són: Oncode Institute, Hubrecht Institute, Netherlands Cancer Institute, Single Cell Discoveries, Lygature, Wellcome Sanger Institute, Fondazione del Piemonte per l'Oncologia, Hubrecht Organoid Technology, Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona ), Institut d'Oncologia Vall d'Hebron, Xenopat, AstraZeneca, Merck KGaA, Bayer, Transgene i Charles River.

 

Gràcies!

Volem donar les gràcies a totes les persones que van contribuir als nostres èxits el 2021.
La metàstasi continua sent responsable del 90% de les morts
relacionades amb el càncer i el nostre compromís per acabar-hi és més fort que mai.

dona

subscriu-te