L'IRB Barcelona forma part del projecte DECIDER, enfocat a millorar el diagnòstic i el tractament del càncer d'ovari

Scientific projects

El projecte d’investigació durarà cinc anys, compta amb la participació de 14 centres de recerca i hospitals de set països i està finançat amb 15 milions d'euros de la Comissió Europea.

El laboratori de Genome Data Science, dirigit per Fran Supek, analitzarà l'evolució dels tumors d'ovari per desenvolupar models computacionals que permetin predir la resistència al tractament.

La Comissió Europea ha concedit 15 milions d'euros per finançar un projecte de 5 anys que té per finalitat millorar els tractaments personalitzats de càncer d'ovari. En el projecte internacional DECIDER participen socis de 14 organitzacions de set països de la Unió Europea.

A Europa, més de 40.000 dones moren de càncer d'ovari cada any. A més de la cirurgia, la majoria de les pacients són tractades amb quimioteràpia a base de platí. Per desgràcia, l'efecte de la quimioteràpia sol disminuir amb els cicles de tractament, i actualment es disposa de pocs tractaments eficaços per a les pacients que desenvolupen resistència als fàrmacs basats en el platí.

El projecte DECIDER arrenca al febrer i desenvoluparà eines de diagnòstic per identificar de forma més primerenca i fiable a les pacients que no responen als tractaments actuals. A partir de les dades obtingudes dels tumors, el projecte també té per objectiu descobrir tractaments combinats eficaços.

"El que fa únic a aquest projecte, a més de la multidisciplinarietat i l'extraordinària qualitat dels socis, és que treballarem amb diverses mostres dels mateixos tumors, obtingudes en diferents moments. Estudiarem l'evolució de l'tumor, i el nostre principal objectiu és poder anticipar els canvis genètics en el càncer que condueixen a la resistència al tractament", explica Fran Supek, investigador ICREA i cap del laboratori de Genome Data Science de l'IRB Barcelona.

"El càncer és una de les principals causes de mortalitat al món i, a mesura que la població envelleix, la incidència dels càncers no farà més que augmentar. Qualsevol eina nova que permeti un tractament millor i més específic dels càncers en el futur no només disminuirà el patiment humà, sinó també la càrrega de l'atenció sanitària", afirma Sampsa Hautaniemi, professor de la Universitat d'Hèlsinki i coordinador del projecte DECIDER.

 

Intel·ligència artificial per integrar i visualitzar la informació de pacients per als metges

En el projecte, la resposta d'una pacient als tractaments es prediu mitjançant mètodes que utilitzen, entre d'altres, les seves dades histopatològiques i genòmiques. Els canvis genòmics i les aberracions en les funcions dels gens s'utilitzen per trobar tractaments eficaços i personalitzats.

Al laboratori de Supek, entre tres i quatre investigadors treballaran en el desenvolupament de models computacionals capaços de predir l'evolució de cada tumor concret i tindran com a objectiu fer recomanacions de tractament basades en el perfil genètic. El grup combinarà enfocaments experimentals, basats en l'edició genètica, i enfocaments computacionals, basats en machine learning, per comprendre els mecanismes de resistència als fàrmacs i a la radiació.

"Els tumors acostumen a tenir mecanismes defectuosos per reparar el seu ADN, la qual cosa n’accelera l’evolució, però també pot donar lloc a vulnerabilitats o resistències als fàrmacs. Si comprenem els mecanismes subjacents a la resistència, al seqüenciar el tumor, podríem predir si és fàcil que guanyi resistència a un fàrmac específic en el futur. Això ens portaria a comprendre quins altres tractaments serien més eficaços en aquest tumor concret, per frenar la seva evolució i, en última instància, millorar els resultats mèdics ", explica Supek.

Una part important del projecte serà la col·laboració amb petites i mitjanes empreses (PIMES) en el desenvolupament, la producció i el registre de kits de diagnòstic, l'elaboració d'una prova de sensibilitat als fàrmacs basada en les mostres tumorals, el desenvolupament de diagnòstics basats en imatges de mostres digitals i el desenvolupament de tècniques d'anonimització de dades, necessàries per a la gestió de dades sensibles de pacients per a la protecció de la privacitat. Les organitzacions de pacients tenen un important paper d'assessorament en el projecte.

 

Els investigadors jurídics aborden les qüestions ètiques i jurídiques

A més de la recerca mèdica, el projecte també inclou un paquet de treball jurídic que n’aborda els aspectes ètics i legals. A més, els investigadors jurídics també estudiaran si hi ha incoherències entre el sistema de regulació farmacèutica i altres legislacions pertinents.

 

Projecte DECIDER (Clinical Decision via Integrating Multiple Data Levels to Overcome Chemotherapy Resistance in High-Grade Serous Ovarian Cancer) institucions i responsables de la investigació:

 • University of Helsinki, Finland (Sampsa Hautaniemi, Olli Carpén, Päivi Korpisaari)
 • Hospital District of Southwest Finland (Johanna Hynninen)
 • HUS Helsinki University Hospital, Finland (Anni Virtanen)
 • Karolinska Institutet, Sweden (Jussi Taipale)
 • Danish Cancer Society, Denmark (Tuula Kallunki)
 • Heidelberg University Hospital, Germany (Julio Saez-Rodriguez)
 • Institut Pasteur, France (Benno Schwikowski)
 • University of Modena and Reggio Emilia, Italy (Elisa Ficarra)
 • Institute for Research in Biomedicine, Spain (Fran Supek)
 • Barcelona Supercomputing Center, Spain (Salvador Capella)
 • Aiforia Technologies Oy, Finland (Kaisa Helminen)
 • VEIL.AI Ltd, Finland (Tuomo Pentikäinen)
 • 2cureX A/S, Denmark (Ole Thastrup)
 • AB ANALITICA SRL (Diego Boscarino)

 La Societat de el Càncer de Finlàndia i l'Associació de Pacients amb Càncer de Finlàndia tenen funcions d'assessorament en representació dels pacients amb càncer.

El projecte ha estat finançat pel programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea mitjançant l'acord de subvenció nº 965193.

Gràcies!

Volem donar les gràcies a totes les persones que van contribuir als nostres èxits el 2021.
La metàstasi continua sent responsable del 90% de les morts
relacionades amb el càncer i el nostre compromís per acabar-hi és més fort que mai.

dona

subscriu-te