Es van identificar gens relacionats amb el diferent grau d'agressivitat del càncer segons el sexe en la mosca del vinagre

Compromesos amb la Recerca en salut
/Càncer

El càncer no afecta per igual a homes i dones, però sabem poc sobre les causes moleculars d'aquest fet. Un estudi de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) publicat a Science Advances ha identificat possibles reguladors de les diferències en tumors entre els dos sexes utilitzant com a model la mosca del vinagreDrosophila melanogaster.

"Hem identificat possibles reguladors responsables de les diferències en tumors entre mosques mascles i femelles", va comentar l'investigador ICREA Cayetano González, cap del Laboratori de Divisió Cel·lular de l'IRB Barcelona. "A més, els resultats mostren que aquests gens podrien ser dianes potencials per a neutralitzar el seu grau de malignitat", va afegir l'investigador.

Estudis epidemiològics han demostrat que hi ha notables diferències quant al grau d'incidència i supervivència al càncer entre homes i dones, fins i tot en tumors no relacionats amb els òrgans reproductius. Així ocorre per exemple en certs tipus de tumors cerebrals, també en el cas de nens on la influència d'hàbits de risc és descartable.

González i el seu equip van comparar el desenvolupament de tumors experimentals induïts en cervells de mosques mascle i femella i van observar que eren més agressius en els primers. Seguidament, van aconseguir identificar nombroses proteïnes on els nivells eren notablement més abundants en les cèl·lules tumorals de mascles que en les de femelles. 

"Molts dels possibles reguladors de les diferències en tumors dependents del sexe que hem identificat en el nostre model de Drosophila són proteïnes molt conservades que es troben també en humans", va comentar González.

Entre les proteïnes identificades en aquest estudi els investigadors es van centrar en una nomenada Phf7, que també es troba en humans. Phf7 està present en cèl·lules tumorals de mascles, on el tumor és més agressiu, i absent en cèl·lules tumorals de femelles. Els investigadors van descobrir que en eliminar aquesta proteïna en mosques mascles, l'agressivitat dels tumors es reduïa notablement, arribant a nivells similars als de tumors de mosques femella.

"Els nostres resultats mostren que es poden regular les proteïnes responsables de les diferències en tumors entre mascles i femelles per reduir el grau de malignitat que està associat al sexe de l'individu afectat" va explicar Cristina Molnar, investigadora postdoctoral de l'IRB Barcelona i primera autora de la publicació.

"Comprendre les bases moleculars responsables de les diferències en la incidència i desenvolupament del càncer degudes al sexe podria permetre trobar tractaments específics per a homes i dones" va afegir González.

Aquest estudi va ser dut a terme a la mosca del vinagre Drosophila melanogaster, un model experimental que compta amb més de cent anys d'història i en el qual s'han descobert moltes de les proteïnes que són de gran rellevància en càncer humà. En les últimes dècades s'han desenvolupat a la mosca del vinagre models experimentals de diferents tipus de tumors humans com leucèmia, neuroblastoma, glioblastoma i càncer d'ovaris, entre d'altres.

 

Article de referència:

Cristina Molnar, Jan Peter Heinen, Jose Reina, Salud Llamazares, Emilio Palumbo, Alessandra Breschi, Marina Gay, Laura Villarreal, Marta Vilaseca, Giulia Pollarolo, Cayetano Gonzalez.

The histone code reader PHD finger protein 7 controls sex-linked disparities in gene expression and malignancy in Drosophila

Science Advances(2019) DOI: 10.1126/sciadv.aaw7965

 

Gràcies!

Volem agrair a totes les persones i organitzacions que han contribuït a fer possible el nostre propòsit: aportar avenços biomèdics a la societat i així, millorar la qualitat de vida de les persones.

donar

subscriu-te

Foto de fons: Cèl·lules mare de càncer de pell per estudiar processos biològics relacionats amb diferents tipus de càncer i metàstasi. Lorenzo Rinaldi, Alumni.