Empenta de ”la Caixa” a la recerca pionera en salut

Suport econòmic

La Fundació "la Caixa" va lliurar el passat 16 de setembre les 79 ajudes a projectes de recerca i innovació d'excel·lència nacionals i internacionals, entre els quals es troben quatre projectes de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).

Entre els beneficiaris dels ajuts atorgats per la Fundació "la Caixa" hi ha els investigadors de l'IRB Barcelona Eduard Batlle i Raúl Méndez, que van aconseguir dues beques de la convocatòria de projectes d'investigació en biomedicina i salut, Meritxell Teixidó, que ha obtingut una beca del programa CaixaImpulse, i Enrique Marcos, beneficiari d'una beca de postdoctorat de "la Caixa".

El lema central dels projectes premiats és Questions for the future, en els quals es formulen preguntes orientades a aconseguir un futur millor per a la societat. Aquestes són les preguntes a les quals tractaran de donar resposta els investigadors de l'IRB Barcelona gràcies a aquestes beques.

 

Podem frenar la metàstasi interferint en l'entorn tumoral?

Eduard Batlle, investigador ICREA i cap del Laboratori de Càncer Colorectal, persegueix desenvolupar noves teràpies dirigides a tractar pacients amb càncer colorectal metastàtic, causant de la mort d'unes 700.000 persones cada any. L'objectiu d'aquest projecte és descobrir com les cèl·lules tumorals són capaces de modificar el seu entorn per evitar l'acció del sistema immune i permetre la regeneració del tumor. Amb això s'espera contribuir al desenvolupament de noves teràpies dirigides a aturar aquesta estratègia en pacients amb càncer colorectal avançat o altres tipus de tumors que utilitzen mecanismes similars per evadir l'acció del sistema immune.

 

Podem prevenir el càncer hepàtic regulant la inflamació del fetge?

L'investigador ICREA Raúl Méndez, cap del Laboratori de Control Translacional del Cicle Cel·lular i Diferenciació, estudia com la resposta a les dietes hipercalòriques de les cèl·lules hepàtiques. Aquestes cèl·lules experimenten canvis dramàtics en la seva expressió gènica i poden contribuir al desenvolupament de tumors. En part, aquests canvis són vehiculats per proteïnes d'unió a ARN que es veuen afectades permanentment en condicions d'obesitat. El projecte premiat té com a objectiu entendre la desregulació d'aquestes proteïnes d'unió a ARN i com afecten a la inflamació del fetge i a la resposta del sistema immune. Aquest coneixement s'utilitzarà en la recerca de nous fàrmacs capaços de revertir l'efecte de l'obesitat en l'expressió gènica i, per tant, trobar una nova generació de medicaments contra el càncer hepàtic.

 

Com podem millorar l'arribada de fàrmacs al cervell?

La barrera hematoencefàlica representa el factor limitant més important per a la majoria de fàrmacs candidats a tractar malalties del sistema nerviós central. Meritxell Teixidó, investigadora associada al Laboratori de Disseny, Síntesi i Estructura de Pèptids i Proteïnes, treballa en el desenvolupament de pèptids-llançadora que permetin als fàrmacs arribar fins al cervell. Amb aquest projecte CaixaImpulse, Teixidó pretén avançar en el desenvolupament preclínic d'un dels compostos amb més potencial terapèutic per un tipus concret de glioma pediàtric. Aquest producte suposa un nou enfocament terapèutic d'aquests pèptids-llançadora que fan arribar el fàrmac quimioteràpic actiu fins al cervell, per tal de combatre aquest devastador tumor cerebral pediàtric. 

 

Com és possible revolucionar la biologia amb les proteïnes de disseny?

Els processos biològics estan regulats per proteïnes que tenen la capacitat de canviar entre estats actius i inactius segons les necessitats de la cèl·lula i del medi. El projecte liderat per Enrique Marcos, investigador postdoctoral al Laboratori de Modelització Molecular i Bioinformàtica, busca dissenyar "interruptors" d'aquestes proteïnes que responguin a petites molècules. Les parts de la proteïna que s'uneixen a aquestes petites molècules es dissenyaran a mida per tal de poder desenvolupar nous biosensors per a estudis del càncer. Es tracta d'un projecte multidisciplinari que pretén anar més enllà de l'enginyeria de proteïnes d'última generació, proporcionant mètodes generals per a aplicacions biotecnològiques i mèdiques.

Gràcies!

Volem agrair a totes les persones i organitzacions que han contribuït a fer possible el nostre propòsit: aportar avenços biomèdics a la societat i així, millorar la qualitat de vida de les persones.

donar

subscriu-te

Foto de fons: Cèl·lules mare de càncer de pell per estudiar processos biològics relacionats amb diferents tipus de càncer i metàstasi. Lorenzo Rinaldi, Alumni.