Suport de l’AECC a la recerca del càncer amb models 3D de l’IRB Barcelona

Scientific projects

El projecte, liderat per Eduard Batlle, permetrà estudiar la complexitat i heterogeneïtat del càncer emprant mini-càncers cultivables, també anomenats organoids, derivats de pacients.

La convocatòria internacional ACCELERATOR, finança projectes de recerca que acceleren l'arribada de nous resultats a les persones amb càncer.

L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha concedit un ajut de més de 500.000€ euros un projecte de l'IRB Barcelona que se centrarà a estudiar la complexitat i heterogeneïtat del càncer mitjançant imatges en 3D i organoids derivats de pacients. En l'estudi participen el laboratori de Càncer Colorectal, que dirigeix d'Eduard Batlle, investigador ICREA i membre de CIBERONC, i la plataforma Advanced Digital Microscopy que lidera Julien Colombelli, tots dos de l'IRB Barcelona.

Els organoids, que són mini-càncers cultivables al laboratori, s'empraran per realitzar una anàlisi individualitzada de les cèl·lules. El projecte busca estudiar i optimitzar tècniques per al cultiu de cèl·lules i preparacions de mostres, així com analitzar quines són les cèl·lules que es poden destruir utilitzant quimioteràpia, i quines són aquelles que resisteixen al tractament. D'aquesta manera, el treball dels investigadors permetrà conèixer millor la biologia del càncer i obrir possibilitats per al desenvolupament de millors eines d'estudi, així com de possibles nous fàrmacs.

 

Les ACCELERATOR, ajuts internacionals amb presència espanyola

L'objectiu de les beques ACCELERATOR és accelerar l'arribada de nous resultats a les persones amb càncer, a més d'impulsar la col·laboració d'investigadors espanyols en projectes europeus. L'AECC, en col·laboració amb el Càncer Research UK (CRUK) i la Fondazione AIRC per la Ricerca sul Cancro (AIRC), a través dels seus ajuts ACCELERATOR, ha destinat un total de 32,7 milions d'euros a 7 projectes de recerca en càncer en la seva última convocatòria.

Altres projectes espanyols beneficiats amb aquest projecte són la investigació liderada pel liderat pel Dr. Manel Esteller, centrat en l'estudi del mesotelioma, un tipus de càncer pulmó poc freqüent provocat per l'exposició a l'amiant. A ell se suma l'estudi que realitzarà Dr. Héctor Palmer, basat en l'estudi d'un tumor rar anomenat pseudomyxoma peritoneal, que s'origina en la majoria dels casos en l'apèndix, es dispersa per diferents parts del peritoneu i que provoca nombroses recaigudes després de la cirurgia.

 

L'AECC destina 3,1M € a investigar càncers Poc freqüents

A Europa hi ha més de 4.3 milions de persones afectades amb un càncer rar, el que suposa un 24% de tots els pacients de càncer. A Espanya es diagnostiquen cada any més de 40.000 nous casos el que suposa 1 de cada 5 diagnòstics en càncer. L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), conscient d'aquesta situació, destina 3,1M € a donar suport a projectes de recerca en càncers poc freqüents.

Les malalties rares tenen en comú, a més de la baixa incidència, la poca investigació que es realitza. En el cas concret dels tumors poc freqüents, cal afegir que la seva supervivència és inferior a la resta dels tumors més prevalent pel que es fa necessari impulsar la recerca internacional i aconseguir així avançar més ràpidament en la identificació de noves opcions terapèutiques.

Gràcies!

Volem donar les gràcies a totes les persones que van contribuir als nostres èxits el 2020.
La nostra esperança és aportar avenços biomèdics a la societat.
El nostre objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones.

dona

subscriu-te