Una ERC Advanced Grant per l’estudi de les recaigudes de càncer colorectal

Scientific projects

L'investigador ICREA de l'IRB Barcelona obté 2,5 M € per identificar les cèl·lules residuals que provoquen la reaparició del tumor després del tractament.

Aquest és el cinquè projecte ERC d'Eduard Batlle, i el número 20 de l'IRB Barcelona.

Les ERC Advanced Grants, del Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles en anglès) són les subvencions europees amb més prestigi, i es concedeixen a investigadors consolidats amb importants èxits científics en els seus últims 10 anys de carrera. Eduard Batlle, investigador ICREA, Cap del Laboratori de Càncer Colorectal de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i membre de CIBERONC, ha obtingut una ERC Advanced Grant dotada amb 2,5M € per desenvolupar el seu projecte “Malaltia Residual en el Càncer Colorectal” (ResidualCRC), durant els propers 5 anys. 

 

ResidualCRC

El càncer colorectal és el tercer càncer més freqüent en homes i el segon càncer més freqüent en dones. El seu tractament consisteix a extirpar el tumor primari mitjançant cirurgia i, en funció de la gravetat del càncer, quimioteràpia i/o radioteràpia. No obstant això, el 40% dels pacients que se sotmeten al tractament amb intenció curativa, pateix una recaiguda: el tumor reapareix, freqüentment en un altre òrgan, desenvolupant una metàstasi. Aquestes metàstasis, que sovint es donen en òrgans vitals com el fetge o els pulmons, són la principal causa de mortalitat per càncer de còlon. El projecte ResidualCRC posa el focus en aquestes cèl·lules ocultes del tumor primari, que es comencen a disseminar abans que aquest hagi estat extirpat, i que romanen indetectables durant mesos o anys, fins que provoquen l'aparició d'un nou tumor. "Malgrat la seva rellevància clínica, es coneix molt poc sobre les cèl·lules disseminades del tumor, i un avenç en aquest camp beneficiaria moltíssims pacients", afirma Eduard Batlle.

Estudis realitzats fins a la data apunten que els mecanismes que utilitzen aquestes cèl·lules disseminades del tumor per mantenir latents són diferents dels que s'han descrit per a altres tipus de càncer, com ara el de mama. El laboratori de Càncer Colorectal de l'IRB Barcelona compta amb un model d'estudi pioner a partir d’organoides, que són “mini-càncers” cultivables, que permetrà estudiar els diferents mecanismes que fan servir aquestes cèl·lules per desprendre’s el tumor primari, evadir el sistema immune, envair un altre òrgan i generar un nou tumor. 

 

Cinquena ERC per al laboratori de Càncer Colorectal

Eduard Batlle ha estat beneficiari de cinc projectes ERC al llarg de la seva carrera. El 2008 va ser el beneficiari d'una ERC Starting Grant per a investigadors joves d'excel·lència. El 2013 va ser reconegut amb una primera ERC Advanced Grant, en suport a la seva investigació de les cèl·lules mare del càncer de còlon. El 2014, el seu projecte COLOStage va rebre una ERC Proof of Concept, un ajut concebut per a que els investigadors que ja tenen una subvenció de l'ERC, puguin posar a prova el potencial de mercat d'un projecte d'investigació. El 2018 va rebre una segona subvenció ERC Proof of Concept per desenvolupar un biobanc d’organoides de tumors que permetés estudiar la interacció del càncer amb el sistema immune. Ara rep una segona ERC Advanced Grant per seguir investigant la metàstasi del càncer de còlon durant els propers cinc anys.

"El nostre laboratori ha fet grans aportacions en el camp del càncer colorectal gràcies al finançament de l'ERC", reconeix Batlle. "Aquesta nova ERC Advanced Grant ens permetrà contractar personal (postdocs, tècnics de laboratori, bioinformàtics...), accedir a serveis tecnològics d'última generació i sufragar les línies d'investigació per avançar en el coneixement de la metàstasi del càncer colorectal", explica.

 

Sobre l'ERC

Des de 2007, l'ERC atorga diverses subvencions que tenen com a objectiu donar suport a investigadors internacionalment reconeguts i que fan recerca puntera a Europa. Es premien projectes amb un fort component de multidisciplinarietat i amb aplicacions innovadores en camps emergents.

Les ERC Advanced Grants estan dirigides a investigadors consagrats que comptin amb, al menys, 10 anys d'experiència. En aquesta convocatòria, l'ERC ha atorgat 185 ajuts, 55 d'ells en ciències de la vida. Del total de 185 ERC Advanced Grants, 14 s'han concedit a investigadors a Espanya, de les quals 10 a Catalunya, 2 d'elles en la categoria de ciències de la vida. 

A dia d'avui, els investigadors de l'IRB Barcelona han rebut finançament de l'ERC per al desenvolupament de 20 projectes, amb una dotació de més de 30M€.

 

Referència internacional en l'estudi de la metàstasi

L'IRB Barcelona és un dels centres líders a Europa en recerca en metàstasi. En l'última dècada, els seus científics han contribuït amb grans avenços per entendre aquest procés i millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la metàstasi.

La recerca que es fa a l'IRB Barcelona és multidisciplinar i està en contacte amb els principals hospitals catalans de referència i empreses farmacèutiques per accedir a mostres i traslladar als pacients els descobriments realitzats al laboratori. En aquest context, l'IRB Barcelona va llançar el 2019 la campanya #RepteMetàstasi per involucrar tota la societat en la cerca de solucions per prevenir, diagnosticar i tractar la metàstasi.

Gràcies!

Volem donar les gràcies a totes les persones que van contribuir als nostres èxits el 2020.
La nostra esperança és aportar avenços biomèdics a la societat.
El nostre objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones.

dona

subscriu-te