Iniciatives de formació ENABLE & ENABLECARES

Equip i Talent
/Premis

Organitzades fins ara per estudiants de doctorat i investigadors postdoctorals de l'IRB Barcelona, ​​RIMLS, CPR i SEMM, les jornades ENABLE seran finançades per FEBS i IUBMB, que garanteixen la continuïtat de futures trobades. Les conferències de 2022, 2023 i 2025 se celebraran a Europa mentre que l'esdeveniment de 2024 es farà fora d'Europa. Finançat pel programa Science with and for Society d'Horitzó 2020, ENABLECARES oferirà formació d'alt nivell en ciència oberta, emprenedoria i altres habilitats transferibles rellevants a joves científics d'Europa. A partir de l'experiència del Departament d'Innovació de l'IRB Barcelona i de la Universitat Radboud en emprenedoria i ciència oberta, ENABLECARES implementarà dos plans d'estudis de formació en aquestes assignatures (nodes) als quatre socis mitjançant estratègies de cocreació i Train-the-Trainers.

Les conferències internacionals ENABLE, que se celebren anualment des del 2017, són trobades científiques organitzades per i per a joves investigadors que busquen garantir la propera generació de líders científics.

Finançades inicialment pel programa Horizon2020 de la Comissió Europea, les quatre primeres conferències es van celebrar a les ciutats que acullen la seu de les quatre entitats que lideren el projecte: l'Institut de Recerca en Biomedicina (IRB Barcelona) a Barcelona, ​​Espanya; l'Institut Radboud de Ciències de la Vida Molecular (RIMLS) a Nijmegen, Països Baixos; El Centre d'Investigació de Proteïnes (CPR) de la Fundació Novo Nordisk a Copenhaguen, Dinamarca; i la Scuola Europea di Medicina Molecolare (SEMM), a Milà, Itàlia.

Per als propers quatre esdeveniments FEBS-IUBMB-ENABLE (2022-2025), la Federació de Societats Bioquímiques Europees (FEBS) i la Unió Internacional de Bioquímica i Biologia Molecular (IUBMB), que patrocinen les jornades des del 2017, han signat un acord pel qual finançaran l'organització de les tertúlies, garantint així la seva continuïtat.

"Les conferències ENABLE són una oportunitat única per experimentar la ciència d'una manera diferent. En combinar discussions científiques de primer nivell amb el desenvolupament professional i activitats de divulgació pública, ENABLE capacita els joves investigadors perquè es converteixin en els professionals biomèdics del demà", diu Gianmarco Di Mauro, organitzador de la 1a jornada ENABLE (Barcelona 2017).

 

Centres de recerca associats i rotació intercontinental

En aquest nou cicle de conferències FEBS-IUBMB-ENABLE, a més dels quatre centres de recerca centrals, altres institucions de recerca internacionals poden sol·licitar-se per convertir-se en centres associats i acollir un dels esdeveniments. Pel que fa als centres associats, FEBS-IUBMB-ENABLE en buscarà un en un país no europeu per garantir que una de les jornades se celebri en un altre continent.

Les conferències ENABLE (ara FEBS-IUBMB-ENABLE) són trobades internacionals i interdisciplinàries que impliquen públics de diferents orígens, cultures i generacions. La incorporació de centres de recerca associats permet enriquir encara més els programes de congressos FEBS-IUBMB-ENABLE i aporta un major valor afegit, tant per als doctorands que participen en el Comitè Organitzador com per als assistents als actes.

 

L'essència de les jornades FEBS-IUBMB-ENABLE

Les jornades FEBS-IUBMB-ENABLE estan organitzades per un Comitè Científic format per joves investigadors (estudiants de doctorat i postdoctorat) de diverses institucions europees i membres de la FEBS i del Fòrum de Joves Científics (YSF) de l'IUBMB.

La conferència anual ENABLE inclou un simposi científic, que aborda temes d'actualitat en ciències de la vida molecular, i una sèrie d'activitats enfocades a oferir orientació sobre oportunitats laborals. FEBS-IUBMB-ENABLE també busca implicar el públic en general a través d'actes de divulgació.

HABILITAR CARRERES: impulsar el talent per a l'èxit en biomedicina

Així mateix, l'11 de febrer de 2021 va ser testimoni del llançament de la reunió d'inici del projecte ENABLECARES, on els membres dels 5 beneficiaris del projecte i la Comissió Europea es van reunir en línia per sincronitzar i discutir tots els punts per guiar el projecte cap a l'èxit.

ENABLECARES és un consorci format per l'IRB Barcelona, ​​el centre mèdic universitari Radboud, la Universitat de Radboud, l'Escola Europea de Medicina Molecular i el Centre d'Investigació de Proteïnes de la Fundació Novo Nordisk de la Universitat de Copenhaguen. La formació multidisciplinària dels membres de l'equip del projecte inclou responsables de recerca, oficials acadèmics, membres dels departaments d'innovació i transferència de tecnologia, emprenedors, científics de dades, administradors de dades i gestors de ciència oberta, entre d'altres.

ENABLECARES va sorgir com a resposta a una necessitat d'assessorament professional per a joves investigadors biomèdics, identificada durant l'èxit del projecte Enable, finançat per la UE. Clara va presentar els principals objectius del projecte i l'impacte esperat en l'ocupabilitat dels investigadors, l'excel·lència del programa de formació dels socis i, en definitiva, la contribució potencial del projecte a la política europea.

Coordinat per l'IRB Barcelona, ​​el projecte europeu ENABLECARES oferirà formació en ciència oberta, emprenedoria i gestió de la innovació als joves científics que s'incorporin a l'IRB Barcelona a través d'aquesta convocatòria i d'altres. Aquesta iniciativa formativa es basa en potenciar aquests investigadors i dotar-los de les eines necessàries per sobresortir en la seva carrera professional. ENABLECARES reuneix una varietat d'experteses, que es posaran al servei de la millora de les oportunitats de carrera dels joves investigadors.

ENABLECARES enriquirà el catàleg de cursos de competències transferibles dels seus cinc socis (IRB Barcelona, ​​Radboud University Medical Center, Radboud University, European School of Molecular Medicine i Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research de la Universitat de Copenhaguen) amb l'estat de formació d'última generació sobre competències avançades cada cop més demandades per les professions emergents.

Els plans d'estudis de formació en emprenedoria i ciència oberta s'establiran mitjançant estratègies de co-creació i formació de formadors basades en l'experiència de l'IRB Barcelona, ​​el Centre Mèdic de la Universitat de Radboud i la Universitat de Radboud.

Els participants es beneficiaran del suport d'assessors professionals locals formats per l'Oficina Acadèmica de l'IRB Barcelona. Aquests assessors ajudaran a personalitzar els seus itineraris formatius amb la combinació més adequada de tallers i cursos d'habilitats transferibles addicionals disponibles localment.

El projecte ENABLECARES tindrà una durada de 2 anys, però optimitzarà la formació dels joves investigadors de l'IRB Barcelona molt més enllà, ja que segueix un sistema de "formació de formadors". Aquest enfocament permet una transferència de coneixement ben orquestrada del personal experimentat a formadors de referència, conservant així l'experiència a l'Institut i beneficiant les generacions futures.

ENABLECARES farà un seguiment de les trajectòries professionals dels participants un cop hagin finalitzat els cursos. Aquesta informació establirà les bases per a noves accions de modernització dels programes de doctorat per garantir més oportunitats laborals.

Gràcies!

Volem donar les gràcies a totes les persones que van contribuir als nostres èxits el 2021.
La metàstasi continua sent responsable del 90% de les morts
relacionades amb el càncer i el nostre compromís per acabar-hi és més fort que mai.

dona

subscriu-te