Tribute to Dr. Ernest Giralt

Equip i Talent
/Premis

El passat divendres 22 d'octubre l'Auditori Antoni Caparrós del Parc Científic de Barcelona (PCB) va acollir un acte d'homenatge entorn a la destacada trajectòria del Dr. Ernest Giralt, dedicada a la química. El Dr. Giralt va ser un dels membres fundadors de l'IRB Barcelona, ​​i va estar al capdavant de l'antic Laboratori de Pèptids i Proteïnes durant molts anys, fins a la seva jubilació a l'octubre del 2020. Membre molt estimat de la comunitat de l'Institut, va estar acompanyat per més de 100 persones que van assistir a l’acte a mostrar-li el seu afecte, inclosos col·laboradors científics, alumni, familiars i altres companys de professió, a més de moltes persones que van seguir l'esdeveniment a través d'una retransmissió en directe.

La cerimònia va començar amb unes paraules del Dr. Francesc Posas, director de l'IRB Barcelona: “Aquest és un esdeveniment important per a l'Institut, perquè va més enllà de parlar de ciència. Avui parlarem de persones. Perquè, al final del dia, són les persones les que fan una organització”. El Dr. Posas va donar les gràcies al Dr. Giralt pels seus 15 anys de servei i li va donar la benvinguda en el seu nou rol de Professor Emèrit de l'Institut, reconeixent alhora sentir-se satisfet per poder dirigir-se a una audiència tan nombrosa després de tants mesos de restriccions.

El següent ponent va ser el Dr. Xavier Salvatella, que va actuar com a mestre de cerimònies i va donar les gràcies a l'IRB Barcelona per encarregar-li l'organització de l'acte. El Dr. Salvatella va explicar com aquest homenatge donaria visibilitat a la naturalesa polifacètica del Dr. Giralt.

 

 

Tribute to Dr. Ernest Giralt

 

Ernest, el Fundador

El Dr. Joan Guinovart, Professor Emèrit i exdirector de l'IRB Barcelona, ​​va agrair al Dr. Giralt el seu paper clau com a membre fundador de l'Institut i va destacar la seva extraordinària visió de la química i la biologia des dels anys noranta. "Ha anat més enllà de l'àmbit tradicional de la química, i ha construït un pont entre la química i la biologia, donant una dimensió extraordinària a la seva feina", va afirmar, referint-s'hi com el seu "molt admirat amic i col·lega". Va enaltir la seva investigació sobre pèptids i l'ús de la RMN per resoldre estructures, la seva capacitat innovadora per “generar noves idees i conceptes”, les seves aportacions a aspectes de gestió de l'Institut, la seva tasca com a mentor de tants químics excepcionals al llarg dels anys i el seu suport entusiasta a un gran nombre d'activitats, en particular al Comitè d'Art i Ciència i en altres activitats de divulgació. El Dr. Guinovart va fer al·lusió a una altra faceta del Dr. Giralt: la seva passió per la música i el seu extraordinari talent com a cantant, pianista, flautista, vocalista soprano i compositor, aquesta última exemplificada mitjançant l'obra de 2018 titulada “Elements Químics”, en la qual, com un alquimista, va transformar els elements de la taula periòdica en notes musicals.

 

Ernest, el Científic

El Dr. David Andreu, Group Leader a la Universitat Pompeu Fabra i antic company professional, va posar el focus en el tàndem química-biologia del Dr. Giralt i en el seu pioner treball amb la síntesi de pèptids en fase sòlida (una tècnica desenvolupada pel Dr. Bruce Merrifield, que més tard li va valer el Premi Nobel de Química). També va destacar el paper fonamental de l'homenatjat per fer de Barcelona una “escola de pèptids”. Pel que fa a la "visió estructural", el Dr. Giralt va ser un ferm creient en l'ús de mètodes i estratègies basats en RMN per al descobriment i l'administració de fàrmacs i, en aquest sentit, va utilitzar la química de pèptids i la biologia estructural per dur a terme investigacions rellevants.

La següent ponent va ser la Dra. Judith Villen, Group Leader de la Universitat de Washington. Tot i la diferència horària (a Seattle eren les 3 am!), va voler donar les gràcies al Dr. Giralt per la seva mentoria mentre realitzava el seu doctorat a la Universitat de Barcelona. Va elogiar la seva capacitat per simplificar idees, així com la seva creativitat, passió contagiosa i capacitat per transmetre excel·lència i innovació. El va descriure com un líder visionari i una de les persones que van contribuir a posar la Barcelona en el mapa.

El següent ponent va ser el Dr. Fernando Albericio, alumni de l’IRB Barcelona i Group Leader a la Universitat Kwa-Zulu-Natal, a Sud-àfrica, qui va comentar que, més enllà de les mètriques, els articles i els factors d'impacte, el Dr. Giralt encarna una miríada de elements intangibles, entre ells la internacionalització i la independència científica. Va parlar dels tres pols associats a la ciència dels pèptids, que són Brisbane (Austràlia), Montpeller (França) i Barcelona (Espanya), atribuint el lloc de Barcelona a la determinació i l'afany del Dr. Giralt. En una nota més personal, va agrair el seu suport i amistat al llarg de 47 anys.

 

Ernest, el Mentor/ Professor

La Dra. Meritxell Teixidó, alumni de l'IRB Barcelona i CEO-CSO de Gate2Brain, va descriure la seva experiència professional amb el Dr. Giralt amb calidesa. Va recordar els llapis de colors que sempre tenia al seu escriptori i el fet que un dia va trobar el Dr. Giralt a la seva oficina xiulant una melodia i ella se'n va anar a casa amb una llista d'idees, un full de paper pintat de colors i les “bateries carregades d'energia”.

La Dra. Macarena Sánchez, també alumni i Group Leader a l'Instituto de Parasitología y Biomedicina “López Neyra” i ex-estudiant de doctorat, va parlar sobre la política de portes obertes i accessibilitat del Dr. Giralt, de la seva amabilitat, generositat, la manera en què transmet el seu entusiasme i d la seva implicació en les activitats del dia a dia del laboratori.

 

Ernest, l'Emprenedor

La següent persona a parlar va ser la Dra. Teresa Tarragó, alumni, exinvestigadora associada al seu laboratori durant molts anys i CEO d'Exheus. El 2011, va ser també cofundadora, juntament amb el Dr. Giralt, d'Iproteos, spin-off de la Universitat de Barcelona i l'IRB Barcelona que buscava aplicar noves estratègies per descobrir fàrmacs amb més eficàcia i menys efectes secundaris. Va fer un èmfasi especial a la seva mentoria en l'àmbit de la transferència de tecnologia. “No crec que estigui exagerant en dir que l’Ernest té un dels percentatges més elevats de persones que han passat per un grup (ja siguin postdoctorats, col·laboradors o estudiants de doctorat), i que hagin acabat fundant les seves pròpies empreses o sent emprenedors sobre la base de noves tecnologies”. També va recordar la importància que tenien els seus llapis de colors i va afirmar que amb ells “li va ensenyar a apreciar la bellesa de l'estructura dels pèptids i de les proteïnes”.

El Dr. Ignasi Belda, alumni, ex-estudiant de doctorat (2001) del laboratori del Dr. Giralt, va fundar Intelligent Pharma el 2007. Del 2016 al 2018, va ser Director del PCB. La seva carrera exemplifica la de molts dels deixebles del Dr. Giralt.

 

 

L'esdeveniment va concloure amb una emotiva recopilació de vídeos d'exalumnes i col·legues de tot el món, en què van emfatitzar les seves habilitats de treball en equip, la qualitat humana i l'estima per les contribucions dels altres, i li van transmetre els millors desitjos.

El Dr. Posas va tornar al faristol per obsequiar el Dr. Giralt amb un gravat titulat "Brain" (“cervell”) de l'artista Jordi Salvany (que mostra una secció coronal histològica del cervell murí a nivell del cos callós i circumvolució dentada de l'hipocamp). Després de donar les gràcies als assistents, el Dr. Giralt va descriure l'esdeveniment com alguna cosa semblant a “veure una pel·lícula sobre la seva carrera” i va explicar que la seva vida sempre ha girat al voltant de quatre eixos centrals: la família, la música, la ciència i amics.

“Per a mi, els eixos centrals de la ciència i l’amistat són gairebé els mateixos. Totes aquestes cares al meu voltant... Encara que les nostres relacions hagin estat professionals, no s'han limitat a aquest àmbit. Per sort, els amics i la ciència sempre han estat units. En aquesta nova etapa com a científic aficionat, m'emporto la teva amistat”, va dir afectuosament. Les seves paraules van ser molt aplaudides pels assistents.

Al llarg dels anys, el Dr. Ernest Giralt ha inspirat la comunitat de l'Institut i ha estat un sòlid referent per a la ciència d'excel·lència. Tot i que es va jubilar l'octubre del 2020, el Dr. Giralt seguirà honrant l'IRB Barcelona amb el seu entusiasme contagiós i la seva amable naturalesa en el paper de Professor Emèrit.

 

Gràcies!

Volem donar les gràcies a totes les persones que van contribuir als nostres èxits el 2021.
La metàstasi continua sent responsable del 90% de les morts
relacionades amb el càncer i el nostre compromís per acabar-hi és més fort que mai.

dona

subscriu-te