Pasar al contenido principal

Científics espanyols desxifren els primers epigenomes de la Leucèmia Limfàtica Crònica

Images

Contact

Imagen
Press & Communications Section Head
Tel.+34 93 40 37255

L’anàlisi de l’epigenoma de més de 100 pacients identifica les cèl·lules que originen la malaltia i ofereix una nova aproximació per millorar el diagnòstic.

La investigació ha revelat més d’un milió d’alteracions epigenètiques, una troballa inesperada que indica una reprogramació massiva de l’epigenoma de les cèl·lules canceroses.

L’estudi, publicat avui a la revista Nature Genetics, representa una nova perspectiva en la recerca del càncer, ja que integra els resultats de la seqüenciació completa de l’epigenoma i del genoma en pacients afectats de leucèmia. Els investigadors, entre els que figuren Modesto Orozco, Josep Lluís Gelpí i Romina Royo, del Programa Conjunt en Biologia Computacional de l’IRB Barcelona i el Barcelona Supercomputing Center, identifiquen les cèl·lules que originen la malaltia, descobreixen nous mecanismes moleculars implicats en el seu desenvolupament i milloren el seu diagnòstic.

La investigació forma part del projecte del Consorci Espanyol del Genoma de la Leucèmia Limfàtica Crònica, que ha comptat amb la participació d’investigadors del Consorci Europeu BLUEPRINT per a l’estudi de l’epigenoma. Durant els últims dos anys, aquest Consorci ―que s’emmarca al seu torn dins del Consorci Internacional dels Genomes del Càncer― ha publicat dos destacats treballs en les revistes Nature i Nature Genetics que han permès caracteritzar el mapa genètic de les mutacions associades a la malaltia.

La Secretària d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat, Carmen Vela, ha presentat avui juntament amb els coordinadors del treball, −Carlos López-Otín, de la Universitat d’Oviedo i Elías Campo, de l’Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona−, i al director del mateix −Iñaki Martín-Subero, de la Universitat de Barcelona i de l’IDIBAPS, els darrers resultats de l’estudi del Genoma de la Leucèmia. Una presentació que també ha comptat amb la presència del Director de l’Institut de Salut Carlos III, Joaquín Arenas.

La Secretària d’Estat d’R+D+i ha subratllat la “importància d’aquest estudi” i ha afirmat que treballs com aquest “evidencien la qualitat de la nostra ciència i dels nostres investigadors. Tot avançament en aquest camp és important, i si el lideren científics espanyols a més a més d’important és molt gratificant. Espanya fa ciència de qualitat i estem treballant perquè segueixi sent així en el futur”.

Per la seva banda, Elías Campo ha recordat que els estudis previs del Consorci s’havien centrat en l’anàlisi de les mutacions del genoma implicades en el desenvolupament de la malaltia. “En aquest nou estudi ―ha afegit― hem ampliat la nostra perspectiva a l’estudi de l’epigenoma, el que ens ha permès identificar les cèl·lules que originen la leucèmia i nous mecanismes que participen en el seu desenvolupament".

Més informació al web de la Secretaria d'Estat d'R+D+i (Nota de premsa en castellà)

IRB Barcelona

El Instituto de Investigación Biomédica (IRB Barcelona) trabaja para conseguir una vida libre de enfermedades. Desarrolla una investigación multidisciplinar de excelencia para curar el cáncer y otras enfermedades vinculadas al envejecimiento. Establece colaboraciones con la industria farmacéutica y los principales hospitales para hacer llegar los resultados de la investigación a la sociedad, a través de la transferencia de tecnología, y realiza diferentes iniciativas de divulgación científica para mantener un diálogo abierto con la ciudadanía. El IRB Barcelona es un centro internacional que acoge alrededor de 400 científicos de más de 30 nacionalidades. Reconocido como Centro de Excelencia Severo Ochoa desde 2011, es un centro CERCA y miembro del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).