Llançament i resultats

Compromesos amb la Societat
/Repte Metàstasi

A través de la campanya #RepteMetàstasi, el centre s'ha posat com a meta recaptar 5 milions d'euros durant els pròxims quatre anys. La metàstasi és la causa del 90% de les morts dels pacients de càncer i aquesta campanya busca mobilitzar a la societat en favor de la recerca per a accelerar els descobriments.

L'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) va llançar el 13 de març de 2019 la campanya #RepteMetàstasi per a implicar la societat en el repte de combatre la metàstasi. El centre busca aconseguir una mobilització a favor de la recerca en metàstasi, principal causa de les morts per càncer, i recaptar 5 milions d'euros durant els pròxims quatre anys.

Els fons aconseguits amb el #RepteMetàstasi permetran al centre accelerar la recerca en aquest camp de l'oncologia mitjançant la captació de talent, l'adquisició de nova tecnologia i l'habilitació de nous espais de laboratori, com una unitat de recerca en metàstasi.
Francesc Posas, director del IRB Barcelona, afirma que "és el moment de prémer l'accelerador. Fem una crida a ciutadans, institucions, i empreses perquè s’involucrin amb la recerca per poder anar més ràpid. Aquests fons ens permetran fer un salt qualitatiu per empènyer la investigació clínica i aconseguir nous tractaments.”

La implicació de la societat és fonamental per a accelerar la recerca. Per això, el IRB Barcelona ha habilitat la pàgina web http://www.reptemetastasi.com,a través de la qual recollirà donacions, testimonis, activitats de sensibilització i institucions que hi donen suport. Moltes persones ja hi han contribuït* com una herència d’1,5 milions d’euros, iniciatives solidàries com Vi per Vida i Nedar Contra Corrent, l'empresa internacional Sysmex España de sistemes de diagnosi, la Fundació d’Investigació Oncològica Fero, i altres donants que aporten quantitats diverses.

 

Una campanya per lluitar contra la metàstasi

La metàstasi és l'extensió d'un tumor que s'ha originat en un òrgan determinat (tumor primari) cap a altres òrgans del cos, i és la principal causa de mort per càncer. Per això, la recerca fonamental en biomedicina és la punta de llança per a avançar en el repte de la metàstasi. Qualsevol progrés en aquest camp podrà beneficiar a milions de persones en el món. Els descobriments en oncologia tindran molt impacte en la salut i la qualitat de vida de les persones que tenen càncer.
El càncer és una malaltia en augment. Segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones ho tindran en algun moment de la seva vida. Malgrat els grans avanços reeixits, el càncer continua sent la primera causa de mort entre els homes i la segona en les dones. Però el problema del càncer es diu metàstasi.

"La metàstasi és el que fa que el càncer sigui un problema. Per això, tots ens hauríem d'involucrar en l'acceleració de la recerca per a aconseguir un impacte real", va assegurar l'investigador ICREA Eduard Batlle, coordinador del programa de càncer del IRB Barcelona.

 

 

 

Referència internacional en l’estudi de la metàstasi

El IRB Barcelona és un dels centres líder en recerca en metàstasi a Europa. En l'última dècada, els seus científics han contribuït amb grans avanços per a entendre aquest procés i millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la metàstasi. La recerca que es fa aquí és multidisciplinària i està en contacte amb els principals hospitals catalans de referència i empreses farmacèutiques per a tenir accés a mostres i traslladar als pacients els descobriments fets en el laboratori.
Durant les últimes quatre dècades, la recerca s'ha centrat en l'estudi del tumor primari i l'estadi inicial del càncer. La identificació de gens, mutacions i factors de risc, entre altres, han contribuït al desenvolupament de tractaments i la supervivència dels pacients amb càncer.

 

Les interrogants de la metàstasi

El IRB Barcelona fa recerca en diferents tipus de tumors, com el de mama, colorectal, melanoma i oral, entre d’altres, i investiga com s’expandeixen:
- La zona zero de la metàstasi i la immunologia: Els científics volen comprendre com s'inicia la metàstasi i per què el sistema immunitari permet l'expansió de les cèl·lules cancerígenes cap a altres òrgans i teixits de l'organisme.
- El residu del càncer i la seva reaparició: En un càncer, hi ha cèl·lules tumorals que sobreviuen al tractament que elimina el tumor primari. El període de latència d'aquestes cèl·lules fa que la malaltia pugui reaparèixer al cap d'uns anys i generi metàstasis.
- Els factors de risc de la metàstasi: la dieta i l'obesitat: Les cèl·lules responsables de l'inici de la metàstasi estan estretament relacionades amb el consum d'àcids grassos, sobretot l'àcid palmític. Per això, la dieta i l'obesitat poden ser factors clau en la disseminació de la malaltia.
- Genòmica del càncer i medicina personalitzada: El càncer és una malaltia genètica en el sentit que presenta alteracions en el genoma responsables de l'aparició de la malaltia. La seqüenciació del tumor i l'anàlisi computacional de les bases de dades són crucials per a millorar la comprensió de les metàstasis.

La recerca en metàstasi a l'IRB Barcelona prové de l'impuls donat pel científic Joan Massagué, un dels fundadors del centre el 2005, i actual president del seu Comitè Científic Internacional. “Comencem a entendre la metàstasi i cada cop estem més a prop d’aturar-la. La recerca fonamental és l’únic camí per acostar-nos-hi. Podem accelerar-ho si sumem esforços i la societat assumeix aquest repte com a propi”.

 

Suma't al i ajuda'ns a combatre-la!

Gràcies!

Volem agrair a totes les persones i organitzacions que han contribuït a fer possible el nostre propòsit: aportar avenços biomèdics a la societat i així, millorar la qualitat de vida de les persones.

donar

subscriu-te

Foto de fons: Cèl·lules mare de càncer de pell per estudiar processos biològics relacionats amb diferents tipus de càncer i metàstasi. Lorenzo Rinaldi, Alumni.