Festa de la Ciència de Barcelona

Compromesos amb la Societat
/Divulgació

Durant el cap de setmana del 26-27 d'octubre tva tindre lloc la Festa de la Ciència que cada any organitza l'Ajuntament de Barcelona al Moll de la Fusta. Aquesta fira científica a l'aire lliure inclou més de 200 activitats d'entreteniment on científics de diferents àrees descobreixen la recerca que s'està realitzant a Catalunya a tots els ciutadans.

L'IRB Barcelona hi va participar amb les següents activitats:

L'Orquestra Simfònica del Vallés va realitzar un fragment d'una composició d'Ernest Giralt, investigador de l' IRB Barcelona, que reflecteix la periodicitat i les propietats dels elements de la taula periòdica.

Anna Rierola, primera Artist in Residencede l' IRB Barcelona, i Neus Prats, ambaixadora del Programa de Residència Artística, van participar en un debat sobre l'art i la ciència amb mirada de dona.

A més, el centre de recerca va organitzar dos tallers per a nens i nenes de 7 a 12 anys: un sobre la química que ens envolta -amb motiu de l'Any Internacional de la Taula Periòdica - i un altre sobre el funcionament del cos humà.

 

Qui diu que la ciència o la químicasón avorrides? Per a alguns, com ara l’investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i catedràtic emèrit de Química Orgànica de la UB, Ernest Giralt, la taula periòdica sona com la música. I ho va demostrar el 27 d'octubre, amb la interpretació d'un fragment de la sevaobra 'Chemical elements 2018: un mosaic musical' juntament amb l'Orquestra Simfònica del Vallés. L'obra, que exemplifica la interrelació entre la música, la química i l'educació, es compon de 118 fragments, i reflecteix la periodicitat i les propietats dels elements de la taula periòdica.

L'acte, organitzat en col·laboració amb la Fundació Collserolai l'Orquestra Simfònica del Vallés, va comptar també amb uncol·loqui en el qual Giralt estarà acompanyat per Laia Espelt, doctora en química i cap del Departament de física i química de la Fundació Collserola, i Mercè Izquierdo, Doctor en Química i professora de la UAB. L'acte va abordar el paper de l'educació en la divulgació dels coneixements científics vinculats al món de la química, coincidint també amb l'Any Internacional de la Taula Periòdica.

Pel que fa a la segona activitat, l'artista Anna Rierola, primera Artist in Residence de l'IRB Barcelona, va participar en un debat sobre art i ciència amb mirada de dona. El Programa de Residència Artística és una aposta per apropar la ciència a la societat de manera creativa, facilitant als artistes l’estada a l'IRB Barcelona per impregnar-se de la manera de treballa dels científics i plasmar-la a través de l'expressió artística.

Els artistes tenen l'oportunitat única d'accedir a una àmplia gamma d'investigacions, dades i infraestructures disponibles al centre, i explorar, aprendre i establir relacions directes amb els científics, creant així un espai de reflexió i d' inspiració.

Com a artista visual que parteix de la ciència, com a mitjà de reflexió sobre el món com a xarxa interconnectada, Rierola basa la seva creació en imatges científiques obtingudes gràcies a l'estreta col·laboració amb centres de recerca com l'IRB Barcelona.

El col·loqui, organitzat en col·laboració amb QuoArtis, va comptar també amb la presència de la científica de l'IRB Barcelona i ambaixadora del Programa Residència Artística, Neus Prats, i l'historiador de l'art Daniel López del Rincón, els quals van tractar d 'apropar la ciència a la societat, amb l'objectiu d'ajudar a minimitzar els desequilibris de gènere i promoure la igualtat d' oportunitats.  

 

El compromís de l'IRB Barcelona amb la societat

L'IRB Barcelona és un centre de recerca capdavanter que té entre els seus objectius impulsar el coneixement i la cultura científica, promovent el pensament crític i apropant la ciència a diversos públics.  

Així, el centre està implicat durant tot l'any en nombroses activitats de comunicació i divulgació científica , com ara jornades de portes obertes, fires científiques i conferències gratuïtes obertes al públic en general. Aquestes activitats de participació pública no només mostren la investigació d'avantguarda que estan realitzant els científics del centre, sinó que també proporcionen una mostra del fascinant món microscòpic que s’està analitzant per poder millorar la nostra salut i qualitat de vida.

En un moment en què la ciència i la pràctica de la ciència són cada vegada més importants en tots els sectors de l'economia i la societat, les iniciatives de participació pública de l'IRB Barcelona contribueixen a impulsar el coneixement i la cultura científica, promovent el pensament crític i obrint la ciència a una gran varietat d'escenaris i audiències.

En consonància amb aquesta tasca divulgativa i de promoció de vocacions, l'IRB Barcelona també va organitzar al 2019 dos tallers per a nens d'entre 7 i 12 anys: "Descobreix la química que t'envolta", on a través de diferents jocs els nens descobriran que la química està molt present en les seves vides; i "El nostre cos, la ciutat perfecta",en el qual ells mateixos descobriran a través del microscopi com es veuen i de què estan formats els òrgans del cos.

 

AGENDA

 

Gràcies!

Volem agrair a totes les persones i organitzacions que han contribuït a fer possible el nostre propòsit: aportar avenços biomèdics a la societat i així, millorar la qualitat de vida de les persones.

donar

subscriu-te

Foto de fons: Cèl·lules mare de càncer de pell per estudiar processos biològics relacionats amb diferents tipus de càncer i metàstasi. Lorenzo Rinaldi, Alumni.