Les "signatures mutacionals" de molts gens -i no els gens individuals- són la clau per a millors teràpies contra el càncer

Publicat a Nature Communications

Científics del laboratori de Ciència de Dades del Genoma, dirigit per l'investigador ICREA Dr. Fran Supek,  han publicat un estudi a Nature Commucations on proposen que les "signatures mutacionals" de la reparació de l'ADN podrien constituir un prometedor marcador genètic predictiu per determinar quins tumors respondran a teràpies específiques. Amb aquest estudi es va descobrir que les anomenades "signatures mutacionals", que reflecteixen una col·lecció de mutacions trobades a tot el genoma d'un tumor, poden predir amb precisió l'activitat de diversos fàrmacs aplicats a les cèl·lules canceroses de molts tipus de tumors.

Els investigadors també van descobrir que algunes deficiències en la reparació de l'ADN, com ara defectes en la reparació d'un desajust de l'ADN, poden predisposar les cèl·lules canceroses a la sensibilitat a certs fàrmacs. Curiosament, les cèl·lules canceroses que tenen "cicatrius" genòmiques d'una exposició prèvia a substàncies químiques mutagèniques tendeixen a ser resistents a diversos fàrmacs quimioterapèutics, cosa que pot fer-les més difícils de tractar. Els algorismes utilitzats per identificar les signatures mutacionals i enllaçar-les amb vulnerabilitats de fàrmacs són d'accés obert.
 

Per a més informació, vegeu: https://www.irbbarcelona.org/ca/news/cientifiques/les-firmes-mutacionals-de-molts-gens-son-essencials-millorar-les-terapies-contra

 

Gràcies!

Volem donar les gràcies a totes les persones i institucions que han fet del 2022 un any excepcional. Gràcies a les seves aportacions, la nostra ciència està donant lloc a importants avenços en biomedicina que tenen un impacte creixent en la vida de les persones. També volem donar les gràcies a totes les persones i organitzacions que s’han sumat al Repte Metàstasi.

Cada donació, cada esdeveniment, cada llegat, ens ajuda a acostar-nos un pas més al nostre objectiu de frenar la metàstasi.

dona