Salvador Aznar Benitah rep el Premi Fundación Carmen y Severo Ochoa 2019

Compromesos amb La nostra gent
/Premis

El jurat va decidir per unanimitat premiar Salvador Aznar Benitah en reconeixement al seu treball amb cèl·lules mare adultes, i la relació d'aquestes amb els ritmes circadians o la metàstasi, així com per la seva recent activitat empresarial.

El guardó reconeix la recerca d'excel·lència en bioquímica i biologia molecular realitzada principalment a Espanya.

L'investigador ICREA Salvador Aznar Benitah, cap de Laboratori de Cèl·lules Mare i Càncer de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), ha estat guardonat amb el Premi Carmen y Severo Ochoa de Investigación Biomédica en reconeixement als seus importants èxits científics dels últims 5 anys.

El jurat d'aquesta XXVa edició del premi de la Fundación Carmen y Severo Ochoa va decidir per unanimitat el 16 d'octubre atorgar el guardó a Aznar Benitah per la seva tasca en la caracterització de les vies moleculars que regulen el comportament temporal de les cèl·lules mare adultes, lligades al rellotge dels ritmes circadians.

Aquesta troballa ha conduït a l'aclariment de com es controlen en el temps moltes de les funcions de les cèl·lules mare (la diferenciació, la divisió i l’activitat metabòlica), així com de les seves alteracions (l’envelliment i el càncer). Recentment, Aznar Benitah ha identificat les cèl·lules que generen metàstasi i com els greixos de la dieta influeixen en aquest procés.

El jurat també ha valorat "la transferència de coneixement de Dr. Aznar en desenvolupar activitats de promoció empresarial". Aquest any Aznar Benitah ha creat, juntament amb la investigadora Valerie Vanhooren, l'IRB Barcelona i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), l’spin-off Ona Therapeutics, que té per objectiu el desenvolupament d’un nou medicament per al tractament del càncer metastàtic.

"Aquest premi té un caràcter una mica especial, perquè és el Premi Carmen y Severo Ochoa, i crec que simplement n’hi ha prou amb veure la llista d'antics guardonats, tots amb una trajectòria espectacular i que fan ciència d'altíssim nivell. Estar dins d'aquest grup sempre és un honor", ha destacat l'investigador.

Aznar Benitah és el guardonat número 25 d'una llista formada per prestigiosos científics, que es va iniciar el 1994 amb Juan Modolell, a qui van seguir altres com els investigadors de l'IRB Barcelona Manuel Serrano Eduard Batlle. El lliurament del premi i la corresponent Lliçó Commemorativa, patrocinats per la Fundación Tatiana Pérez de Guzmán el Bueno, van tenir lloc ahir, dimecres 13 de novembre, en una cerimònia celebrada al Saló d'Actes del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), a Madrid.

 

Gràcies!

Volem agrair a totes les persones i organitzacions que han contribuït a fer possible el nostre propòsit: aportar avenços biomèdics a la societat i així, millorar la qualitat de vida de les persones.

donar

subscriu-te

Foto de fons: Cèl·lules mare de càncer de pell per estudiar processos biològics relacionats amb diferents tipus de càncer i metàstasi. Lorenzo Rinaldi, Alumni.