Skip to main content

Jornada de Portes Obertes 2017

13 May 17
Image

Presentation

Dissabte 13 maig 2017

 

VINE A EXPERIMENTAR L'IRB BARCELONA!

Saps què és una proteïna? O com funciona una cèl·lula? Si tens curiositat científica, la ciència t'atrau i a més a més vols conèixer la gent que ballava al vídeo dels científics, la Jornada de Portes Obertes de l’Institut de Recerca Biomèdica és el teu dia!

Els nostres científics treballen estudiant malalties com el càncer, la diabetis o l’Alzheimer mitjançant l’estudi dels processos biològics bàsics en les cèl·lules i en els organismes.

Dissabte 13 maig l’IRB Barcelona obre les seves portes per acollir els visitants de totes les edats que vulguin descobrir com funciona la ciència de prop i conèixer què fan els nostres científics. Perquè la recerca científica no només és important pel desenvolupament de la societat sinó que també és entretinguda!

Tindràs la possibilitat d’apuntar-te a una de les tres visites organitzades, amb 120 places disponibles cadascuna. Després d’una xerrada sobre un tema d’actualitat científica en el camp de la biomedicina, els participants podran visitar dos dels nostres laboratoris guiats pels nostres científics d’arreu del món. Finalment, hi haurà una fira científica on es podrà experimentar i manipular amb alguns dels els temes que hagin despertat més interès.

Hi haurà una visita especial reservada als més petits, amb un espectacle de Clowntífics per a les famílies amb canalla de menys de 12 anys. No us ho perdeu!

 

     

      Amb la col·laboració de:

Programme

 

VINE A EXPERIMENTAR L'IRB BARCELONA!

 

Ruta 1 - 10.00h: "La biomedicina més petita"

 

Es creu que és entre els 6 i 10 anys que es comencen a crear les vocacions científiques. Des de l'IRB Barcelona creiem que és important que els més petits no perdin la curiositat innata que tenen i que no deixin de fer-se preguntes sobre com funciona el món que ens envolta. Veniu a descobrir el món de la recerca biomèdica amb els vostres fills!

 • Contingut de les visites: Un espectacle científic de "Clowntífics", seguit d'una visita i activitats als laboratoris de l'IRB Barcelona. Places limitades.
 • Durada de les visites: 1 hora d'espectacle + 1 hora d'activitat.
 • Grups: Després de l'espectacle, els nens es dividiran en grups reduïts per a les activitats.
 • Edats: L'edat recomanada és de 3 a 12 anys. Es faran grups segons els diferents trams d'edats dels participants. Encoratgem als majors de 12 anys que s'inscriguin a les altres visites que s'ofereixen (Ruta 2 o 3). Els nens podran anar acompanyats d'un o dos adults màxim.

Horaris

10.00h - Clowntífics - Espectacle científic per a nens i nenes

11.00h - Visites guiades i activitats als laboratoris

12.00h - Passeig per la fira científica

 

Inscriu-te a la Ruta 1: 10.00h

 


Ruta 2 - 11.15h: "El càncer"


Animeu-vos a conèixer què fem a l'IRB Barcelona amb aquesta visita conduïda pels nostres investigadors que us obriran les portes a la seva recerca i al seu espai de treball.

 • Contingut de la visita: Xerrada d'Elena Sancho, investigadora de l'IRB Barcelona, sobre càncer, seguida de la visita a dos laboratoris. Places limitades.
 • Durada de la visita: 1 hora de xerrada + 1 hora de visita.
 • Grups: Després de la xerrada els assistents es dividiran en grups reduïts per a les visites.
 • Edats: Totes les edats (majors de 12 anys).
 • Infants Recomanem que s'inscriguin a la Ruta 1 ja que les explicacions estaran pensades per una audiència més adulta. De totes maneres, no hi ha inconvenient perquè acompanyin els adults.

Horaris

11.15h - Xerrada científica: "El futuro de la medicina en cáncer" (en castellano)

12.15h - Visites guiades i activitats als laboratoris

13.30h - Passeig per la fira científica

 

Inscriu-te a la Ruta 2: 11.15h

 


Ruta 3 - 12.30h: "La diabetis"


Animeu-vos a conèixer què fem a l'IRB Barcelona amb aquesta visita conduïda pels nostres investigadors que us obriran les portes a la seva recerca i al seu espai de treball.

 • Contingut de la visita: Xerrada de Joan Guinovart, Director i investigador principal de l'IRB Barcelona, sobre diabetis, seguida de la visita a dos laboratoris. Places limitades.
 • Durada de la visita: 1 hora de xerrada + 1 hora de visita.
 • Grups: Després de la xerrada els assistents es dividiran en grups  reduïts per a les visites.
 • Edats: Totes les edats (majors de 12 anys).
 • Infants: Recomanem que s'inscriguin a la Ruta 1 ja que les explicacions estaran pensades per una audiència més adulta. De totes maneres, no hi ha inconvenient perquè acompanyin els adults.

Horaris

A partir de les 11.00h - Passeig per la fira científica

12.30h - Xerrada científica: "Entenent la diabetis" (en català)

13.30h - Visites guiades i activitats als laboratoris

 

Inscriu-te a la Ruta 3: 12.30h

 


Activitats Fira Científica

Animeu-vos a conèixer què fem a l'IRB Barcelona a través de les diferents activitats interactives que us proposem a la Fira Científica. Hi haurà activitats especialment dirigides als més petits i altres per tots els públics, així com diferents estands informatius.

Horari: d'11h a 15h

 

Construeix una molècula d'ADN

Vine a descobrir què és l'ADN i quina forma té, tot construint-ne tu mateix una molècula amb llaminadures. Una experiència dolça i enriquidora a la vegada!

Edat recomanada: 4-10 anys

 

Fes el teu gelat

Utilitzarem nitrogen líquid, el que fan servir els investigadors per congelar i conservar mostres biològiques, per a fer gelats a la carta. No t'ho perdis!

Edat recomanada: 4-12 anys

 

Crea el teu propi monstre

Les nostres cèl·lules utilitzen el "codi genètic" per a guardar tota la informació necessària. Vine i utilitza el mateix codi per crear i dibuixar el teu propi monstre. Atraveix-t'hi, cada un serà diferent! El millor dibuix pot guanyar un premi!

Edat recomanada: 6-12 anys

 

Líquids de colors

Fes de químic i ajuda els nostres investigadors a preparar substàncies de diferents colors i analitzar-les com un científic de veritat.

Edat recomanada: 3-12 anys.

 

Fes-te una foto!

Posa't a la pell d'un científic vestint-te amb tot l'equipament necessari per fer grans descobriments! Si no, també pots ser mosca del vinagre per un dia! La millor fotografia tindrà premi!

Edat recomanada: Totes les edats.

 

Coneix la mosca Drosophila

Has trobat mai mosques a la fruita o al vinagre? Saps que els científics les utilitzen al laboratori per investigar sobre malalties? Vine a conèixer-les i observa-les sota la lupa.

Edat recomanada: Totes les edats.

 

Extracció ADN

L'ADN és la molècula que conté la informació genètica dels ésser vius. Podràs extreure l'ADN del plàtan i emportar-te'l en un tub.

Edat recomanada: Totes les edats

 

De què estem formats? Teixits, cèl·lules i proteïnes

En aquest taller aprendreu com els científics observen els nostres teixits, cèl·lules i proteïnes, i com distingeixen i estudien els teixits sans dels malalts.

Edat recomanada: majors de 8 anys

 

LegoLish

Podràs descobrir com funciona i manipular un microscopi fet amb peces de Lego i obtenir una imatge d'una mostra biològica amb el teu propi telèfon mòbil.

Edat recomanada: Totes les edats

 

Ciència divertida - Barcelona Fun Science

Aquest taller serà impartit per l'equip de Barcelona Fun Science*, una iniciativa que organitza experiències interactives i divertides per a adults curiosos però sense formació científica. Vine i experimenta-ho per tu mateix!

* En els nostres esdeveniments públics i gratuïts, utilitzem jocs i experiments per explorar idees científiques, fer preguntes, i connectar persones curioses amb la investigació actual. No es requereix experiència prèvia en ciència! Més informació a: www.barcelonafunscience.com (esdeveniments en anglès).

Edat recomanada: Adults.

 

Aprèn amb nosaltres

Vine a conèixer els diferents programes que l'IRB Barcelona ofereix dirigits a alumnes de primària, secundària, mestres i per al públic general.

 

Forma part de la recerca del futur

T'agradaria passar un estiu investigant en un dels nostres laboratoris? Creus que vols fer un doctorat? Ets un jove investigador que desitja consolidar la seva carrera investigadora? Vine i coneix les diferents ofertes de formació que t'ofereix l'IRB Barcelona.

 

Col·labora amb nosaltres

A l’IRB Barcelona treballem per millorar la qualitat de vida de la nostra societat a través de la recerca biomèdica. Per seguir avançant, el teu suport és molt important. Vols col·laborar amb la investigació? Vine a conèixer com fer-ho!

Venue

Entrada: Av. Doctor Marañon, 8 (alternativament també per C/ Baldiri Reixac, 4-8)

Aparcament: Aparcament Campus Sud (Pl. Bederrida) (gratuït) o PCB Parking