Anna Rierola és una artista visual que treballa en la intersecció entre l’art i la ciència. Les seves obres es basen en imatges científiques obtingudes de projectes d’investigació que reutilitza i reinterpreta per projectar una visió del món unificat en xarxa, interconnectat o interdependent.

Va ser la primera artista resident de l'IRB Barcelona, on va començar la seva reflexió entorn de la pregunta “Què és la vida?” i d’on va sorgir la creació de les imatges de “La Pulsió de Vida” ("The Breath of Life"), una exposició que des d'ahir s'exposa al Centre d'Arts Santa Mònica amb una instal·lació de vídeo generatiu realitzada amb imatges de microscòpia confocal de cèl·lules, ja que la cèl·lula és la unitat més petita per autogenerar-se.

 

 

"La Pulsió de Vida" és una metàfora de l’inici de la fàbrica de la vida, un procés que es fa des de dins, s’autogenera, regenera, expandeix i fa més de si mateix. L’inici d’aquest procés marca la diferència entre matèria inerta i matèria viva. La vida és autopoiètica (del grec autos –si mateix– i poiesis –creació–) té la propietat de fer-se a si mateixa realitzant dinàmiques d’autoproducció i auto-manteniment. 

L’observació d’aquesta “bio-lògica” o patró d’organització, d’una cèl·lula simple, sembla ser el mateix al d’una estructura social completa suggerint una unitat fonamental de vida. Estabilitat i canvi sempre coexisteixen: la vida teixeix i estén una xarxa estable que sustenta una estructura en continu canvi. En paraules de Lynn Margullis “La vida a la terra s’assembla més a un verb. Repara, conserva i es sobrepassa a ella mateixa”.

L'exposició col·lectiva en la qual participa l'Anna Rierola s'emmarca en la iniciativa cultural ECOSS, ECOSISTEMES DE L’INESPERAT, un mini-festival d’esdeveniments singulars de cultura digital i gènere. ECOSS és un espai liderat i conduït per dones, amb un programa interdisciplinari de debats, laboratoris de recerca, exposicions i exhibicions d’arts en viu que vol apropar-se a un públic ampli, utilitzant sorprenents i originals propostes. Un espai d’art i recerca aplicada que explora la interconnexió la tecnologia i la biologia.

Més informació sobre l'exposició en aquest enllaç.